Spelredskap och speltillbehör

Spelredskap, eller speltillbehör, är de föremål som behövs för att kunna spela ett spel. Det finns mängder av sällskapsspel och många spel skiljer sig markant åt, exempelvis Monopol, Yatzy och Uno. Vad som behövs för att kunna spela ett visst spel varierar därför ganska kraftigt. Här är några exempel på spelredskap och speltillbehör som används i många spel:

Bräde

I den grupp som räknas som brädspel så har brädet en viktig funktion. Det är på brädet som spelet pågår och avgörs. Spelbräden ser förstås olika ut beroende på vilket spel som spelas.

Spelpjäser eller spelfigurer

I brädspel måste man ha en spelpjäs för att kunna flytta så många steg som tärningen säger, exempelvis i Fia med knuff. Spelfigurer används förstås också i figurspel och då kan figurerna vara tillverkade och målade av den person som spelar spelet. Ofta är just själva skapandet en viktig del av spelet och det ligger kanske många timmars jobb bakom tillverkningen.

Tärning

I många spel används en eller flera tärningar. Ibland är tärningarna en väldigt viktig del av spelet, som i Yatzy. Ibland är tärningen bara en bland flera speltillbehör, som i Fia med knuff där det både krävs ett bräde, spelpjäser och en tärning för att kunna spela.

Spelkort

I kortspel, men också i flera sällskapsspel krävs spelkort. Det kan antingen vara en vanlig kortlek eller en specialkortlek.

Marker

I poker och andra liknande spel kan man spela om marker istället för att spela om pengar.

Bollar, käglor och klubbor

Detta förekommer främst i utomhusspel som Krocket och Kubb, men är förstås också viktiga speltillbehör för att kunna spela.