Ordlista

I många spel används ord och termer som beskriver olika slags spel eller speltillbehör. Här följer en ordlista med vanliga ord som används om spel:
 
Bräde är detsamma som spelplan och i brädspel så är brädet den plats där spelet pågår och avgörs. Spelbräden har olika storlek och utseende beroende på vilket spel man spelar. Exempel på spelbräden är de som används i Schack, Monopol och Fia.
 
Marker eller spelmarker, används istället för pengar i spel som poker.
 
Pokerhand betyder kombination av kort. I många spel, dels förstås i poker, men också i andra kortspel, går spelet ut på att man ska få den bästa pokerhanden, det vill säga den bästa kortkombinationen.
 
Protokoll är ett papper som man fyller i poängsummor på. Det används i Yatzy, men också i vissa typer av frågesporter för att hålla reda på vilken spelare som får den högsta poängen.
 
Spelbrickor används i exempelvis Othello och är ett slags spelpjäser. De är ofta runda, men kan ha vilken form, färg och storlek som helst.
 
Spelkort är den typ av kort som används i exempelvis frågesporter eller Monopol. På dessa kort kan det stå frågor eller utmaningar som ger poäng ifall spelaren svarar rätt eller klarar utmaningen.
 
Spelpjäser eller spelfigurer används frekvent i många spel, dels i brädspel, men också i andra spel. Deras utseende kan skilja sig åt avsevärt mellan olika spel.
 
Spelplan är detsamma som spelbräde, den plats där spelet spelas.
 
Tärningar är ett speltillbehör som ofta har stor roll i många spel. Framförallt gäller det i brädspel där man ofta slår om hur många steg man får flytta sin spelpjäs. Men också i tärningsspel där tärningen ofta är det enda spelredskapet.