Strategispel

Risk

Risk är ett välkänt strategispel för två till sex spelare. Man använder sig av ett bräde i form av en världskarta. Varje spelare har också varsin armé. Spelets mål är att ta över världen. Vad det betyder i praktiken varierar från spelare till spelare, men det mest kända sättet för hur ett parti vinns är det som erövrare levt efter i tusentals år: Den som kontrollerar Asien, kontrollerar spelet. I Risk finns också ett antal olika uppdragskort som man kan välja att spela med. Den spelare som först har fullbordat uppdraget vinner. Det finns också flera olika upplagor av Risk och spelreglerna kan skilja sig åt mellan de olika versionerna. För de senaste upplagorna gäller dock att spelarna i tur och ordning gör sina drag enligt följande ordning:

1) Placering av rekryter och eventuell inkassering av kort. I början av en runda erhåller man nämligen rekryter för de landsområden man besitter och man får extra trupper för de världsdelar man besitter.
2) Eventuell krigsföring. Man väljer ut en av sina arméer och flyttar dem till ett närliggande område för att ta över det. Sedan används tärningen för att ta reda på vem av arméerna som vinner anfallet.
3) Eventuell flytt. Man flyttar arméer från ett territorium till ett annat.

Schack

Schack är ett brädspel med gamla anor. Man är två spelare som spelar mot varandra med schackpjäser och ett schackbräde. Pjäserna ska stå uppställda enligt ett visst sätt och det finns även detaljerade regler för hur pjäserna får flytta. Exempelvis får tornet röra sig hur många rutor som helst, men bara rakt fram. Löparen rör sig diagonalt under obegränsat antalet steg. Bönder får ta två steg i öppningssteget, därefter bara ett. Men om de ska ta en annan pjäs måste det ske diagonalt. Spelbrädet har 64 rutor, varannan svart och varannan vit. Den ena spelarens pjäser är svarta och andra spelaren har vita pjäser. Vit startar alltid och därefter gör spelarna varsina drag omväxlande tills antingen någon vinner eller tills spelet blir oavgjort eller någon spelare ger upp. Spelet går ut på att ta motståndarens kung. Schack spelas ofta i långa turneringar och man kan också spela schack mot datorn eller schack mot andra motståndare över nätet.

>> Köp Schack här!