Sällskapsspel

Geni

Frågesportspel är populära bland spelare i alla åldrar och Geni är ett av de mest kända. Det finns flera olika utgåvor, men den ursprungliga varianten kallas för Geni Classic. Spelet kan spelas från 12 år och uppåt och man kan vara 2-6 spelare, men man kan också spela i lag. Spelplanen är i form av en cirkel med fyra ingångar mot mitten. Du flyttar runt spelplanen med hjälp av en vanlig tärning och besvarar frågor allt eftersom på rutorna där du hamnar. Rutorna har olika färg, beroende på vilken frågekategori de tillhör. Du ska svara rätt på minst en fråga per kategori, därefter handlar det om att komma först in till mitten av spelplanen. Spelet testar allmänbildningen, men för att kunna vinna krävs det både kunskap och tur. Det finns också en variant av spelet som heter FamiljeGeni. Det är anpassat för att hela familjen ska kunna spela tillsammans och därför finns det både barnfrågor (10-14 år) och vuxenfrågor. På så sätt kan alla spela tillsammans, på sina egna villkor.

Köp Geni här!

Risk

Risk är ett välkänt strategispel för två till sex spelare. Man använder sig av ett bräde i form av en världskarta. Varje spelare har också varsin armé. Spelets mål är att ta över världen. Vad det betyder i praktiken varierar från spelare till spelare, men det mest kända sättet för hur ett parti vinns är det som erövrare levt efter i tusentals år: Den som kontrollerar Asien, kontrollerar spelet. I Risk finns också ett antal olika uppdragskort som man kan välja att spela med. Den spelare som först har fullbordat uppdraget vinner. Det finns också flera olika upplagor av Risk och spelreglerna kan skilja sig åt mellan de olika versionerna. För de senaste upplagorna gäller dock att spelarna i tur och ordning gör sina drag enligt följande ordning:

1) Placering av rekryter och eventuell inkassering av kort. I början av en runda erhåller man nämligen rekryter för de landsområden man besitter och man får extra trupper för de världsdelar man besitter.
2) Eventuell krigsföring. Man väljer ut en av sina arméer och flyttar dem till ett närliggande område för att ta över det. Sedan används tärningen för att ta reda på vem av arméerna som vinner anfallet.
3) Eventuell flytt. Man flyttar arméer från ett territorium till ett annat.

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten, eller Afrikas stjärna som det också kallas, är ett sällskapsspel som lanserades under 1970-talet. Man kan vara två till fem spelare i nästan alla åldrar. Den försvunna diamanten utspelar sig i Afrika och spelplanen är helt enkelt en karta över Afrika. På spelplanen finns ett antal färdvägar som är tillåtna. Spelarna förses med en reskassa och får försöka ta sig över spelplanen. Man använder en tärning för att se hur långt man får gå och man kan färdas antingen till lands eller per båt och flygplan, de senare mot avgift. I närheten av städerna på kartan finns slumpvis utlagda skatter, banditer eller visum. Banditerna tar hela reskassan, medan skatterna kan ge en förstärkning av reskassan. Den som vinner spelet är den spelare som först hittar diamanten och lyckas föra den till Kairo eller Tanger. Övriga spelare kan också vinna genom att hitta ett visum och på så sätt lyckas ta sig till Kairo eller Tanger innan den spelare som har diamanten (Afrikas stjärna) hinner ta sig dit.

>> Köp spelet här!

Fyra i rad

Fyra i rad är ett gammalt spel som roar stora som små. Egentligen är det inte bara ett spel, eftersom man också kan spela fem i rad eller tre i rad. Grundtanken bakom spelet är enkel. Man kan vara två spelare. För att spela använder man sig av ett helt vanligt papper, helst rutat. På senare tid har det kommit speciella fyra i rad spel, där man lägger brickor på en spelplan eller stoppar spelbrickor i en speciell behållare. Men det räcker gott med ett vanligt papper. Om ni inte har ett rutigt papper kan ni snabbt rita upp exempelvis tio gånger tio rutor på ett gammalt kuvert eller liknande. Den ena spelaren ritar kryss och den andra ritar symboler. En av spelarna börjar genom att rita sin symbol i någon av rutorna. Den andra spelaren fortsätter och ritar sin symbol i en annan ruta. På så sätt fortsätter man tills någon av spelarna lyckas rita fyra symboler i rad. Den spelaren har då vunnit.

Köp Fyra i Rad här!

Cluedo

Cluedo är ett sällskapsspel som skapades redan 1948. Handlingen utspelas på ett engelskt gods där en person blivit mördad. Spelplanen är utformad som ett hus med olika rum och hemliga gånger. Spelet går ut på att man ska ta reda på vem som är mördare, vilket mordvapen som använts och vilken mordplatsen är. Spelarna kan lura varandra och det krävs logiskt tänkande och lite list för att vinna. Cluedo har utgivits flera gånger sedan 1948 och i de olika versionerna så har man ändrat namn på figurerna i spelet. De misstänkta i spelet är sex personer, alla har det gemensamt att de har en färg i sina namn, Fröken Röd (eller Scharlakan), Överste Senap, Fru Vit, Pastor Grön, Fru Blå (också kallad Kråm eller Påfågel) samt Professor Plommon. Den person som hittades död var Doktor Svart. Vidare finns det sex olika mordvapen och nio olika mordplatser att välja bland. Man kan vara mellan 3 och 6 spelare för att spela Cluedo och spelet riktar sig från åtta år och uppåt.

>> Köp Cluedo här!

Othello

Othello är ett mycket enkelt och omtyckt spel med gamla anor. Det är ett brädspel som spelas på ett bräde med 8 gånger 8 rutor. Man använder sig av runda spelbrickor, som är vita på ena sidan och svarta på andra sidan. Två spelare åt gången kan spela och den ena spelaren har vit färg, den andra svart. Man börjar med att det ligger två spelbrickor på spelplanen, en svart och en vit, diagonalt placerade. Svart gör sedan första draget och lägger då en spelbricka intill en vit, så att en vit bricka hamnar mellan hans två svarta. Då har han vunnit den vita brickan och får vända den så den blir svart. Därefter går turen över till den spelare som har vita brickor och så fortsätter det omväxlande. Spelet går ut på att få så många brickor som möjligt till sin färg. Spelet slutar när brickorna är slut, när brädet är fullt eller när ingen av spelarna helt enkelt kan göra något korrekt drag.

Köp Othello Här!

Monopol

Monopol är ett av världens mest sålda spel. Det är ett brädspel som går ut på att tjäna mest pengar genom till exempel handel och uthyrning av tomter och fastigheter. Man använder tärningar för att veta hur långt man ska gå. Det finns också ett antal spelkort som kan ge pengar, böter, se till att spelaren hamnar i fängelse eller hjälpa spelaren ut ur fängelset. Varje spelare får 30 000 kronor att börja med och en av spelarna utses till bankir. Därefter får en spelare i taget kasta tärningarna, flytta sin spelpjäs och allt eftersom köpa tomter och bygga fastigheter, som de andra spelarna sedan får betala hyra för ifall de hamnar där. Spelet är lanserat 1935 och originalversionen av Monopol har en spelplan över Atlantic City. Det har också släppts några svenska versioner, exempelvis Monopol Stockholm och Monopol Göteborg med tomter namngivna efter platser i Stockholm respektive Göteborg. Det senaste svenska Monopolspelet har orter som allmänheten har fått rösta fram. Exempelvis finns Umeå, Stockholm, Kiruna och Visby med.

Fia med knuff

Fia med knuff är ett brädspel som kan spelas av två, tre eller fyra personer. Varje spelare har fyra spelpjäser var och spelet går ut på att man ska flytta sina fyra pjäser ut från boet, runt hela spelplanen och in till mitten. Den som först flyttat samtliga pjäser till mitten har vunnit. En tärning används för att bestämma hur många steg man får flytta sina spelpjäser. För att få flytta en pjäs ut ur boet krävs det att man slår en sexa. Fia kan spelas i två varianter, dels med knuff och dels utan knuff. Om man spelar med knuff så innebär det att om en spelare hamnar på en ruta där det redan står en av motståndarnas spelpjäser så knuffas motståndarens pjäs ut från spelplanen och in i hans bo igen. Han får då börja om från början med den spelpjäsen. Spelar man varianten utan knuff så kan det stå hur många spelpjäser som helst på samma ruta utan att något händer.

>> Köp Fia med knuff!

 

Domino

Domino spelas med spelbrickor som har prickar, liknande de som finns på tärningar. Spelbrickorna är tvådelade, med ett antal prickar på den ena sidan och ett antal prickar på motsatt sida. Baksidan av spelbrickan är oftast helt svart. Varje spelare börjar med sju brickor och resten av brickorna läggs i en hög bredvid. Spelet går sedan ut på att man ska försöka få slut på sina brickor genom att lägga brickor med samma mönster, alltså samma antal prickar, mot varandra. Om man inte har någon bricka som passar får man ta upp en bricka ur högen och om det inte finns några brickor kvar i högen får man stå över sin tur. Den som får slut på sina brickor först vinner. Dominobrickor är också roliga att stapla på högkant i långa rader för att sedan försöka få så många som möjligt att falla genom att peta på den första brickan i den långa raden.

>> Köp Domino här!

Trival Pursuit

Trival Pursuit är ett omtyckt frågespel som finns i olika varianter. Exempelvis finns spelet med frågor som riktar sig till barn eller med frågor som rör ett speciellt tema som sport, Disney eller Star Wars. Man kan spela mellan två till sex spelare, men man kan också spela i lag och vara många fler spelare än så. Man har en spelplan där alla deltagarna flyttar runt med hjälp av en tärning. För varje ruta man hamnar på ska man besvara en fråga. Frågorna finns på speciella frågekort och de är indelade i sex kategorier: Underhållning (rosa), Natur/Vetenskap (grön), Kultur/Litteratur (brun), Geografi (blå), Historia (gul) samt Sport/Fritid (orange). När man svarar rätt på en fråga på något av de större fälten på spelplanen så får man en tårtbit. Denna tårtbit lägger man i sin spelpjäs och målet är att fylla hela spelpjäsen med sex tårtbitar, en från varje färg/kategori. Den spelare som lyckas med detta först vinner spelet.