Brädspel

Risk

Risk är ett välkänt strategispel för två till sex spelare. Man använder sig av ett bräde i form av en världskarta. Varje spelare har också varsin armé. Spelets mål är att ta över världen. Vad det betyder i praktiken varierar från spelare till spelare, men det mest kända sättet för hur ett parti vinns är det som erövrare levt efter i tusentals år: Den som kontrollerar Asien, kontrollerar spelet. I Risk finns också ett antal olika uppdragskort som man kan välja att spela med. Den spelare som först har fullbordat uppdraget vinner. Det finns också flera olika upplagor av Risk och spelreglerna kan skilja sig åt mellan de olika versionerna. För de senaste upplagorna gäller dock att spelarna i tur och ordning gör sina drag enligt följande ordning:

1) Placering av rekryter och eventuell inkassering av kort. I början av en runda erhåller man nämligen rekryter för de landsområden man besitter och man får extra trupper för de världsdelar man besitter.
2) Eventuell krigsföring. Man väljer ut en av sina arméer och flyttar dem till ett närliggande område för att ta över det. Sedan används tärningen för att ta reda på vem av arméerna som vinner anfallet.
3) Eventuell flytt. Man flyttar arméer från ett territorium till ett annat.

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten, eller Afrikas stjärna som det också kallas, är ett sällskapsspel som lanserades under 1970-talet. Man kan vara två till fem spelare i nästan alla åldrar. Den försvunna diamanten utspelar sig i Afrika och spelplanen är helt enkelt en karta över Afrika. På spelplanen finns ett antal färdvägar som är tillåtna. Spelarna förses med en reskassa och får försöka ta sig över spelplanen. Man använder en tärning för att se hur långt man får gå och man kan färdas antingen till lands eller per båt och flygplan, de senare mot avgift. I närheten av städerna på kartan finns slumpvis utlagda skatter, banditer eller visum. Banditerna tar hela reskassan, medan skatterna kan ge en förstärkning av reskassan. Den som vinner spelet är den spelare som först hittar diamanten och lyckas föra den till Kairo eller Tanger. Övriga spelare kan också vinna genom att hitta ett visum och på så sätt lyckas ta sig till Kairo eller Tanger innan den spelare som har diamanten (Afrikas stjärna) hinner ta sig dit.

>> Köp spelet här!

Monopol

Monopol är ett av världens mest sålda spel. Det är ett brädspel som går ut på att tjäna mest pengar genom till exempel handel och uthyrning av tomter och fastigheter. Man använder tärningar för att veta hur långt man ska gå. Det finns också ett antal spelkort som kan ge pengar, böter, se till att spelaren hamnar i fängelse eller hjälpa spelaren ut ur fängelset. Varje spelare får 30 000 kronor att börja med och en av spelarna utses till bankir. Därefter får en spelare i taget kasta tärningarna, flytta sin spelpjäs och allt eftersom köpa tomter och bygga fastigheter, som de andra spelarna sedan får betala hyra för ifall de hamnar där. Spelet är lanserat 1935 och originalversionen av Monopol har en spelplan över Atlantic City. Det har också släppts några svenska versioner, exempelvis Monopol Stockholm och Monopol Göteborg med tomter namngivna efter platser i Stockholm respektive Göteborg. Det senaste svenska Monopolspelet har orter som allmänheten har fått rösta fram. Exempelvis finns Umeå, Stockholm, Kiruna och Visby med.

Schack

Schack är ett brädspel med gamla anor. Man är två spelare som spelar mot varandra med schackpjäser och ett schackbräde. Pjäserna ska stå uppställda enligt ett visst sätt och det finns även detaljerade regler för hur pjäserna får flytta. Exempelvis får tornet röra sig hur många rutor som helst, men bara rakt fram. Löparen rör sig diagonalt under obegränsat antalet steg. Bönder får ta två steg i öppningssteget, därefter bara ett. Men om de ska ta en annan pjäs måste det ske diagonalt. Spelbrädet har 64 rutor, varannan svart och varannan vit. Den ena spelarens pjäser är svarta och andra spelaren har vita pjäser. Vit startar alltid och därefter gör spelarna varsina drag omväxlande tills antingen någon vinner eller tills spelet blir oavgjort eller någon spelare ger upp. Spelet går ut på att ta motståndarens kung. Schack spelas ofta i långa turneringar och man kan också spela schack mot datorn eller schack mot andra motståndare över nätet.

>> Köp Schack här!